Reciclarea

Societatea de consum a adus, pe langa binefacerile sale, si multiple probleme dificile, printre care cele de ordin tehnic, economic si juridic privind existenta deseurilor si cerinta eliminarii (diminuarii) acestora.

Una dintre numeroasele probleme ale vietii moderne o constituie cea a stocarii, neutralizarii sau eliminarii deseurilor. Din punct de vedere al provenientei lor, acestea pot fi: deseuri menajere, deseuri industriale, deseuri agroalimentare si deseuri nucleare.

Reciclarea si colectarea selectiva a unor deseuri menajere

Reciclarea textilelor, hartiilor vechi, sticlei, plasticului, metalelor, ori a altor asemenea materiale are deja o lunga istorie. Recuperarea deseurilor se face in functie de natura acestora si de conditiile socioeconomice concrete din fiecare tara. Referitor la deseurile de fier, gradul de recuperare este la nivel european de cca. 25-30 %, cifra considerata scazuta, pentru ca fierul vechi este usor recuperabil in uzinele de tratare. De asemenea, ponderi reduse cunoaste recuperarea hârtiei (3-5%) ori a sticlelor din PVC (1-3%).

Managementul deseurilor

Gestionarea deșeurilor, cunoscuta și ca managementul deseurilor, se refera la educatia privind colectarea, transportul, tratarea, reciclarea si depozitarea deseurilor. De obicei, termenul se refera la materialele rezultate din activități umane și la reducerea efectului lor asupra sănătății oamenilor, a mediului, sau aspectului unui habitat. Gestionarea deseurilor are ca scop si economisirea unor resurse naturale prin reutilizarea partilor recuperabile. Deseurile gestionate pot fi atat solide cat si lichide sau gazoase, precum si cu diverse proprietati (de exemplu radioactive), necesitand metode de tratare specifice fiecarora.

De ce reciclam?

Deseurile si modul in care le gestionam pot afecta mediul inconjurator (aer, apa, pamant, plante, animale si lucrurile construite de om). Deoarece ne dorim cu totii o lume curate si pentru ca este necesar sa traim intr-un mediu sanatos, gestionarea corecta si eficienta a deseurilor devine foarte importanta. Deseurile pe care le generam trebuie controlate cu grija pentru a ne asigura ca nu dauneaza mediului in care traim si sanatatii noastre.

hiiiii

Gestionarea deseurilor cuprinde mai multe etape, precum:

  • Precolectare
  • Colectare
  • Transport
  • Valorificare si tratare
  • Depozitare finala

Soft drink cans and bottles ready for re-cycling, UK